Beton Karma Kovası
İnşaat sektörü, dünyanın farklı bölgelerinde her zaman aktif olarak devam etmeyi sürdüren sektörler arasında yer alıyor. Geçmişten günümüze kadar geçen süre içerisinde büyümeye devam eden inşaat sektöründe yapılacak çalışmaların daha kolay hale gelmesi adına farklı iş makineleri ve ataşman modelleri ortaya çıkartılmaya başladı. Beton karma kovası modelleri ile bu alanda en fazla tercih edilen ekipman modelleri arasında kendine yer bulmaya başlamış durumda.
Beton Karma Kovası Nedir?
İş makinesine monte edilerek kullanılan beton karma kovası, hidrolik kontrole sahip olan ekipmanlar arasında yer alır. Bu ekipmanın temel görevi en iyi şekilde beton karışımının hazırlanması adına kullanılmak istenilen kum, çakıl, çimento, su gibi malzemelerin kovaya yüklenmesinin ve karıştırılmasının sağlanmasıdır. Karıştırma işlemi hidrolik sistem tarafından gerçekleştirilir. Yapılan karıştırma işlemi, betonun homojen hale gelmesine kadar devam eder. Betonun hazırlanmasının sonrasında karışım dökülmesi istenilen alana kadar taşınır. Son aşamada da içerisindeki betonun boşaltılması adına kova açılır. Kullanılan bu ekipman ile birlikte beton döküm çalışması çok daha kolay şekilde gerçekleştirilmiş olur.
Beton Karma Kovası Kullanım Alanları
İnşaat sektörü içesinde oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan beton karma kovası, inşaat projelerinde aktif olarak tercih edilen ekipmanlar arasında kendine yer bulmayı başarıyor.
- Yapı İnşaat Alanları: Ortaya çıkartılan yapıların başta temelleri olmak üzere döşemeleri, sütunları ve duvarları gibi betonarme olarak tercih edilen bölümlerindeki döküm işlemleri adına sıklıkla tercih edilir. Yüksek olan binaların yapım aşaması, ticari komplekslerin inşası, endüstriyel tesisler ve konut projeleri gibi birbirinden farklı yapı projelerinde bu ekipman kullanılır.
- Yol Bakım ve Onarım Çalışmaları: Çeşitli nedenlerden dolayı bozulan ya da hasar gören yolların tamir edilmesi adına beton karma kovaları kullanılır. Başta yol kenarları olmak üzere trafik adalarının ve kaldırımların bulunduğu alanlara beton dökülmesi adına bu ekipmanın kullanılması, kısa sürede etkili sonuçların elde edilmesini sağlar.
- Viyadük ve Köprü İnşaatı: Büyük ölçeklere sahip olan viyadükler ve köprüler hakkında yapılan projelerde, ilgili alanların betonarme kısımlarına beton döküm işleminin gerçekleştirilmesi adına beton karma kovası kullanılır. Bu tarzdaki projeler genel olarak çok büyük miktarlarda betonların kullanıldığı projelerdir. Dolayısıyla projenin sekteye uğramaması adına betonun mümkün olan en hızlı şekilde hazırlanarak ilgili yere taşınması gerekir. İşletmeler de bilindik yöntemleri kullanarak betonu hazırlamak yerine bu ekipmanı tercih edip aradığı sonuçlara kolaylıkla ulaşmayı başarıyor.
- Altyapı Projeleri: Köprü inşaatı, tünel kazısı, yol yapımı gibi çeşitli altyapı çalışmalarındaki beton ihtiyacının karşılanması adına beton karma kovaları kullanılır. Hazırlanılan altyapı projelerinde betonarme olan kısımların dökülmesi, temel olan adımlardan bir tanesidir. Bu aşamada beton kara kovasının kullanılması sayesinde süreç çok daha hızlı ve etkili şekilde devam eder.
- Tarım ve Hayvancılık: Silo yapımı, hayvan barınağı inşası, yem deposu hazırlanması gibi alanlarda yapıların hızlıca ortaya çıkartılması için bu ekipman beton hazırlığı sürecinde kullanılır.
- Kentsel Dönüşüm Projeleri: Şehir merkezlerinde bulunan eski binaların doğru şekilde yenilenmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin yapılması sürecinde yapıların betonarme kısımlarının kısa sürede dökülmesi gerekir. Beton alanlar ne kadar hızlı şekilde kuruyup hazır hale gelirse, diğer işlemlerin yapılmasına o kadar hızlı şekilde sıra gelir. Beton karma kovaları da hızlıca betonun hazırlanarak ilgili yerlere dökülmesini sağlar.
Beton Karma Kovası Kullanımı
Dışarıdan bakıldığı zaman karmaşık gibi görülse de beton karma kovası kullanımı son derece basittir. Doğru şekilde prosedürlerin takip edilerek güvenlik önlemleri eşliğinde atılacak adımlar, kolaylıkla kovanın kullanılarak betonun hazırlanması sağlanır. Beton karma kovasının kullanımı için ilk aşamada doğru şekilde iş makinesine bağlanması gerekir. Bu makine genel olarak yükleyici ya da ekskavatör olur. Ekipmanın iş makinesindeki ilgili gerek olması gerektiği gibi bağlandığından emin olunmalıdır.
Sonraki aşamada ise sıra beton karışımının hazırlanmasına gelir. Bunun için gerekli olan malzemeler doğru oranlarda dikkatlice hazırlanır ve sonrasında kovanın içerisine yüklenir. Beton karışımının yüklenmesi aşamasında kovanın kapasitesinin aşılmamasına dikkat etmek gerekir. Aşırı derece malzeme yüklenmesi, betonun karılması aşamasında istenilen homojenliğin ortaya çıkmamasına ve betonun taşmasına sebebiyet verir. Karışımın içerisine katkı maddeleri ya da su eklenmesi gerekiyorsa onlar da bu aşamada kovanın içerisinde yer almalıdır.
Gerekli olan tüm maddelerin beton karma kovası içerisine eklenmesi ile beraber karıştırma işlemine başlanır. Bu işlemin yapılabilmesi adına ekipmanın bağlı bulunduğu iş makinesindeki hidrolik sistem kullanılır. Operatör, hidrolik kontroller aracılığı ile kovanın içerisinde yer alan karışımı ortaya homojen bir beton çıkması adına karıştırmaya başlar. Beton karışımının hazırlanmasının sonrasında ilgili karışım, dökülmek istendiği alana taşınır. İlgili alana gidilmesinin ardından da kovanın alt kısmı açılır ve böylece beton boşaltılır.
Dikkatli şekilde beton karma kovası kullanıldıktan sonra mutlaka kova temizlenerek gerekli bakım adımlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu aşamada kova içerisinde kalmış olan beton kalıntıları temizlenmeli ve belirli aralıklar ile bakım işlemleri gerçekleştirilmelidir. Böylece beton karma kovası çok daha uzun süreler boyunca sorunsuzca kullanılmaya devam eder. İşletmelerin beton karma kovası kullanımı aşamasında iş güvenliği kurallarına doğru şekilde uyması gerekir. Böylece ortaya çıkabilecek sorunların önüne en iyi şekilde geçilmiş olunarak gerekli çalışmalar yapılır.
There are no reviews yet.